Akupunkturun Ve Manual Terapinin Duruş Bozukluklarına Etkisi
İnsanın duruş veya oturuş sekli (başka deyimle postürü) kasların karmaşık kasılma-gevşeme etkileşimi ile sağlanmaktadır. Gün içinde çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilecek kas dengesizliği normal etkileşimi değişerek vücut postürünü bozmakta, kişinin hareketlerini kısıtlamakta, erken yorgunluğa ve ağrılara neden olmaktadır. Böyle bir kas dengesizliğinin zamanında tespiti ve tedavisi, sorunun derinleşmesini engeller ve durumun kalıcı olmasından kurtarır. Akupunktur ve manual terapi vücudun kas-iskelet sisteminin mevcut halinin incelenmesini, sorunun sebebinin bulunmasını ve kısa sürede etkili tedavinin uygulanmasını sağlamaktadır.
KSTÜ Sağlıklı Yaşam Merkezine boyun ağrıları ile başvuran 48 yaşındaki kadın hastanın omuz bölgesindeki dengesizlik Resim 1 de gösterilmiştir; ağrıyan sağ omuz seviyesinin sol omuza göre daha yüksek olduğu gözlemlenir. Yapılan muayene sonucunda hastanın boyun sabitsizliğine bağlı sağ bel-boyun bölgesinin kas güçsüzlüğü saptandı. Muayene sonrası uygulanan akupunktur ve manual terapi sonucunda ağrıların önemli ölçüde azaldığı ve omuz seviyesinin dengeye geldiği gözlemlendi (Resim 2).
Vücudu bütünsel gören akupunktur ve manual terapi, sorunun gerçek sebebinin bulunmasını ve onu kısa sürede etkili bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Akupunktur, bağışıklık ve sinir sistemi üzerinden etkisi kanıtlanmış ruh, beden, zihin bütünlüğünü gösteren, her bir hastayı tek eşsiz gören eski, geleneksel tıp yöntemidir. Akupunkturun yanında manual terapi, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz birçok kronik sağlık sorunların çözümlenmesinde etkili rol oynamaktadır.