Sporda Sakatlıkların Kinezyolojik Önlemi Yöntemleri
Spor, her zaman için potansiyel bir yaralanma olasılığını içinde taşımaktadır. Bu nedenle, spor yaralanmalarının önlenmesinden bahsederken, tam yok olmasını beklemiyoruz, sakatlık vakaların ciddiyetini minimum seviyede kalmasını hedefliyoruz.
Sakatlığın oluşumu ve ciddiyeti büyük ölçüde sporcunun yüklemelere, diğer bir deyişle dışsal sportif etkenlere adapte olup olmamasıyla belirlenir.
Bu durum özellikle genç yaşlı sporcuları, çocukları ilgilendirmektedir; sporcunun spora adapte olmadığını onun yara aldıktan sonra öğrenmemiz, kişinin spordan soğumasına neden olabilir.
Peki, yapılan sportif hareketlerinin vücut için uygun olduğuna ait bir ipucu var mı?
Gerçekten de, beyinde, ağrı duygunun haricinde, hareketin doğru olup olmadığını gösteren başka bir kıstas yoktur. Eğer hareket acısızsa, o zaman her şey yolunda, “sporcu ilgili harekete adaptedir” demek oluyor gibi.
Oysa yürüme, koşu, nefes alımı, eğilip kalkma gibi günlük hareketler kasların dengesiz çalışması ile yapılıyorsa, söz konusu faaliyet her zaman bireyin fazladan enerjini harcamasına ve/veya yaralanmasına yol açabilir.
Bilimsel çalışmalar bireyin kassal dengesizliğinin tespiti için harekelerin kas analizini sağlayan kinezyolojik muayene yöntemini önermektedir.
KKTC Cimnastik Federasyonu ile Üniversitemizin Sağlıklı Yaşam Merkezi ile sağlanan anlaşmaya esasen Federasyon Başkanı Sn. Hasan Sapsızoğlu himayesinde 22.07.2020 tarihinde Lefkoşa Jimnastik Kulübünün minik yaş grubunda olan üst düzey sporcuların kinezyolojik muayenesi sağlandı.
Üniversitenin öğretim üyesi Prof. Dr. Şahin Ahmedov’un yaptığı uygulamalı kinezyoloji muayenesi sonucunda, antrenörlere ve miniklerin velilerine sporcuların hazırlık seviyesi ve kas-iskelet sisteminin durumu ile bilgi verilerek önerilerde bulunuldu.
Benzer çalışmaların ileride tekrarlanması konusunda mutabakata varan taraflar bu tip çalışmaların sporcu sağlığının takibi açıcından önemine dikkat çektiler.