Genel Bilgi
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi, üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı olarak 2021 yılında hizmet vermeye başlamıştır.
Merkezin kuruluş amacına bakıldığı zaman öğrencilerin kişisel gelişimini, psikolojik iyilik halini, yaşam problemleriyle baş etme becerilerini ve bu problemlere olumlu bakış açısı geliştirmelerini, alternatif çözüm yolları üretebilmelerini desteklediği öne çıkmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin akademik, sosyal ve psikolojik potansiyellerini tanımalarına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Bu konuda verilen rehberlik hizmetlerinin yanı sıra psikolojik rahatsızlığı olan öğrencilere psikoterapi uygulanmaktadır.
Psikolojik Danışmanlık Hizmeti’nin Temel İlkeleri
Danışan, güven, gizlilik ve kişisel haklarına saygının sağlandığı bir ortamda hizmet alır. Danışmanlık merkezinde, danışanın kimliği, seans süresince görüşülen konular ve ilgili belgeler güven ilkesini ihlal, danışanı da deşifre etmemek için her danışan adına ayrı düzenlenen dosyalarda saklı tutulur.
Görevli psikologların uzmanlığı dışında kalan hizmetler söz konusu olduğunda ilgili alanda eğitimli uzmanlara yönlendirilir. Örneğin; Özel eğitim uzmanı, psikiyatrist gibi.
Tarafsızlık ilkesi adına danışanlarla yakın ilişki kurulmaz. Danışmanlık süresince danışman danışanını yanıtlamaz veya ona öğütler vermez. Danışanlar kendi hayatlarıyla ilgili her şeyi sadece kendileri bilebilir ve en doğru kararı veya çözümü yine kendileri üretebilir. Bu amaçla danışman sadece üretkenliği artırmada veya danışanın içinde var olan kendine yardım duygusunu dışa vurmasında, alternatif çözüm yolları bulabilmesinde ve olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenmesinde yardımcı olabilir. Danışman hiçbir sebeple danışanı adına kararlar almaz. Psikologlar danışanla yaptıkları görüşmeleri kayıt ederler ancak bu kayıtlar ve özel bilgileri gizlilik ilkesi uyarınca danışanın izni olmadan bir başkasıyla süpervizyon adına da olsa paylaşmazlar ve bu bilgi ve belgeler akademik kayıtlara geçmezler. Kimi zaman danışanın sorununu daha iyi anlamak için ona bir katım testler uygulanır. Yine aynı şekilde bu test sonuçları da psikologun kendisi tarafından yorumlanır gerektiği hallerde danışanla paylaşılır ve gizlilik ilkesine uygun olarak saklı tutulur. Gizlilik ilkesi yalnızca danışanın kendine veya çevresindeki bireylere zarar verebilme ihtimali olduğu hallerde bu zararı önleyebilmek için bozulur ve yine danışanın izni alınarak ailesine veya ilgililere bilgi aktarılır.
PSİKOLOJİK YARDIMA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
- Gelecekle ilgili kaygı duyuyorsanız,
- Etrafınızda duygu ve düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz birileri olmadığını düşünüyorsanız,
- Derslerinize çalıştığınız halde hiçbir şey anlamadığınızı veya her şeyin aklınızdan uçup gittiğini düşünüyorsanız,
- Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız,
- Sıklıkla kendinizi mutsuz, üzgün veya yalnız hissediyorsanız,
- Bulunduğunuz bu yeni ortama asla alışamayacağınız inancını taşıyorsanız,
- Uyumakta veya uyanmakta güçlükler çekiyorsanız
- Veya tarif edemeyeceğiniz karışık ,anlamsız duygularınız varsa ve bir o kadar da kendinizi çaresiz hissediyorsanız psikolojik destek alma ihtiyacınız doğmuş demektir.
Psikolojik danışma seansları nasıl yapılır?
PDAREM’e başvuran, sorunlarının çözümü için yardım isteyen öğrencilere, gizlilik esasına dayanarak bireysel terapi veya danışmanlık çerçevesinde müdahale ederek yardımcı olunmaktadır. İlk görüşmeden sonra plan dahilinde düzenli olarak randevu sistemi ile görüşmelere devam edilmektedir.
Gizlilik
Çalışmalarımızın yapılmasında “gizlilik” esas alınan en önemli ilkedir. PDAREM’e başvuran öğrenciler ve merkezdeki çalışanlar arasında geçen konuşmalar, öğrencinin doldurduğu testler gibi bilgiler sadece öğrenci ile PDAREM’deki çalışanlar arasında kalmaktadır. Üniversitenin ya da ona bağlı öğretim kurumlarının hiçbir düzeyindeki akademik ve idari görevli kişi veya kişilere öğrencinin yazılı izni olmaksızın bilgi verilmemektedir.
PDRAM Nerededir ve Nasıl Hizmet Verir?
Danışmanlık hizmeti için merkezden randevu almak gerekmektedir.
Görüşmeler haftada bir kez, 45 dakikalık seanslar şeklinde düzenlenir. Danışılan konunun danışanda yarattığı ruhsal sorunun şiddetine göre görüşmenin sıklığı artırılabilir.
Görüşmeler ücretsiz olup, sadece KSTU öğrencilerine yöneliktir.